Automaatti josta annos valitaan

Jos Eppu Normaali laulaa ”Ei mikään oo niin viisas kuin insinööri” niin lisäisin siihen vielä, että japanilainen insinööri. Täälä on kaikkea hauskaa ja ihmeellistä. Tässä huoneistohotellissa on pieni keittonurkkaus, mutta en ole sitä siihen käyttänyt vielä. Olen käynyt nyt muutamana aamuna lähikuppilassa aamiaisella ja homma toimii näin. Ravintolaan mennään sisälle ja heti ulko-oven vierestä löytyy automaatti, josta valitaan mikä annos halutaan. Vaikka kieltä ei ymmärtäisi, niin kaikista annoksista on kuvat. Joissakin ravintoloissa annoksista on olemassa jopa muoviset ”malliannokset”, tai ruokalistassa on kuvat. Eli täysin sokkona ei tarvitse tilailla ja   ehkä se yhteisen kielen puuttuessa olisikin vaikeata.

Creppejä myyvän kioskin malliannokset muovisina….

Ravintolan kokki työssään…tukka hyvin ja näkyyks maski?

Minun vakioaamiaiseni on ollut numero 38, mikä pitää sisällään annoksen sobanuudeleita (tattarijauhoista tehtyjä nuudeleita jotka tässä paikassa tehdään paikanpäällä) ja riisiä ja currykastiketta jossa on kanaa ja kasviksia. Lysti kustantaa 360 yen eli noin 3 €. Annos maksetaan koneeseen, joka sylkee ulos vaihtorahat ja antaa kaksi lappua jossa lukee annoksen numero ja vuoronumero . Toinen viedän ravintolan tätille tai setälle ja vuoretellen kumarrellaan ja toivotellaan hyvät huomenet ”O-hajoo go-saimas” ja kun annos on valmis toisella puolikkaalla lunastetaan tiskiltä annos. Tällaisissa paikoissa käy kaiken ikäistä ja eri yhteiskuntaluokista olevaa porukkaa aamiaisella. Siellä istuu kiireinen liikemies ja teinityttö vierekkäin ja ryystävät äänekkäästi keittojaan, mikä kuuluu täällä asiaan. Japanilaisesta ruoasta jää muutoinkin hyvä olo, sillä se ei yleensä sisällä paljoa eläinrasvoja.

Aamukahveja näissä kuppiloissa ei yleensä saa, tee kuuluu kyllä annoksen hintaa ja sitä voi itse ottaa vapaasti automaatista. Kahvia saa kätevästi joka kadunkulmassa olevasta ruokakaupasta. Täällä Japanissa Seven-Eleven ja paikallinen Lawson-ketju ovat hyvin vahvasti esillä. Kahvia saa normaaliin tapaan automaatista pahvimukiin ja lysti maksaa euroissa noin 1,3. Täällä on myös erillinen lämpötiski, josta voi ostaa teetä ja kahvia juomat on pakattu muovipulloihin tai tölkkeihin, jos kahviaan ei ehdi heti hörppimään.