Olen Sapporon matkallani myös hiihtoliiton valtuuttamana tutkimassa syitä japanilaisen mäkihyppykulttuuriin kukoistukseen. Minulla on myös kokemusta kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) toiminnasta, sillä nuorena Floor Managerina olin virkani puolesta todistamassa Matti Nykäsen ansiokasta esiinmarssia mäkilegendojen joukkoon, Sarajevon talviolympialaisissa v.1984.
Japani on pystynyt tuottamaan tasaiseen tahtiin maailmanluokan hyppäjiää koko 2010-luvun, eikä suuria notkahduksia ole tullut. Toisin kuin me suomalaiset. Lisäksi ikinuori Noriaki Kasai on edelleen maailman huipulla 45-vuotiaana! Syitä meidän suomalaisten vaisuun menestykseen on haettu milloin harjottelu olosuhteista, vääristä harjoittelumenetelmistä tai hyppääjien taloudellisista mahdollisuuksista keskittyä täysipäiväiseen urheilemiseen. Yhtäkaikki aihe on meillä suomalaisille sikäli arka, koska emme ole ole viimevuosina tottuneet enää samanlaiseen ”mitalli iloitteluun” arvokisoissa kuten takavuosina. Toni Nieminekin opiskelee nyt kokiksi!
Täällä Sapporossa moni japanilainen luettelee ulkomuistista lähihistorian mäkisuuruuksiamme (Kokkonen, Ylipulli(t), Nykänen, Puikkonen, Suorsa, Nieminen Nikkola, Soininen, Ahonen, Jussilainen, Hautamäki ym). Haikeana voimme vain muistella näitä näitä mäkihyppymme sankareita ja heidän saavutuksiaan. Olemmehan menestyshullua kansaa!
Olenkin täällä ollessani analysoinut tuhansia hyppyjä videolta ja miettinyt kuumeisesti, että mistä japanilaisten jatkuva menestys johtuu, kunnes tajusin sen yhtäkkiä wc:ssä käydessäni. Japani on erilaisten ohjeiden ja sääntöjen luvattu maa. Maan suuri asukasluku tietysti edellyttääkin toisten ihmisten huomioon ottamista ja konsensuksen ja harmonian löytymistä. Tuomolla on vahva epäilys, että täällä päättäjät ja wc-istuinten valmistajat ovatkin toimineet yhdessä tuumiin ja määrätietoisesti paikallisen Kihun (kilpa- ja huippu urheilun tutkimuskeskus) kanssa. Japanilaisten menestys lähtee oikeanlaisesta wc-käyttäytymisestä. Suurella hädän hetkellä me suomalaiset tukeudumme usein esim. lehden lukuun tai rohkeimmat saattavat tukeutua jopa multimediaan ja sähköwebin käyttöön. Suuret ikäluokat muistelevat kaiholla lapsuutenssa huolettomia vuosia maaseudun ulkohuusseissa. Paperipulasta johtuen ei ollut mitä lukea ja ainoa vähänkään tekniikalta kuulostava härpäke, oli karjakeittiön separaattori. Silloin luotiin pohjat kansankuntamme menestykselle urheilun saralla!
Japanissa wc:n käyttäjiä on jo vuosia opetettu sen ”suuren hädän” hetkellä aerodynamiikan saloihin. Kaikille mäkihyppyä seuraavillehan on tuttua nopeuksien mittaaminen hyppyrin keulalta. Oikea asento ponnistusvaiheessa on onnistuneen hypyn avaintekijöistä. Laskelmieni mukaan Japanissa wc-istuinten korkeutta on säädetty juuri oikealle tasolle optimaalisen polvikulman saavuttamiseksi, kuten voitte kuvasta havaita. Lisäksi asiat täytyy hoitaa ripeästi, sillä aina joku toinen voi olla tulossa sinun jälkeesi. Tapahtuma on nopea kuten, itse hyppykin. Pienemmän hädän uhatessa voidaan taas harjoitellaan ilmalentoa, jolloin on tärkeätä saada pinta-alaa. Eli virtsaaminen tapahtuu vahvassa etukenossa kuten
kuvasta näette. Olenkin jo ollut yhteydessä Arabian tehtaille ja tarvittavia laskelmia pöntön korkeuden säätämiseksi on alettu tehdä. Juttelin myös juuri Mika Kojonkosken kanssa, että ensimmäiset näkyvät tulokset ovat havaittavissa seuraavaan Olympiadin aikana. Ensi kevään Pyeongchangin aikataulu tulee liian kiireellä hyppääjiemme kannalta.
Vastaa