Vihdoinkin pääsen päivittämään tätä blogiani, on ollut vähän kiirettä ja teknisiä ongelmia, mutta nyt on kaikki kunnossa. Lentomatka sujui oikein rattoisasti, vaikka kyllä se tällä iällä jo tuntuu. Jos ei muuta, niin tylsältä. Pari jaksoa katseli Sons of Anarchia ja onnistuin nukkumaan jopa kolme tuntia! Oli hyvää tuuria, kun minun 4-hengen penkkirivissäni oli vain minun lisäkseni yksi vanhempi Japanilaisrouva, joka nukkui istualtaa. Nukuin sitten kolmella istuimella sikiöasennossa vaatteet päällä, enkä edes itkenyt! Sinällään tylsä matka ja kone vähän täristeli.

Japanilaisia oli paljon lennolla. Helsinkihän on Euroopassa Japaniin matkustavien ja Japanista tulevien matkustajien keskus. Lennolla oli muutama Japanilainen lentoemäntä tämän vuoksi.  Mukavaa matkaseuraa nämä Japanilaiset, heille kun tämä Eurooppalainen ruokakulttuuri on hieman vieraampaa joten lentone-aterian syöminen voi joskus tuoda yllättäviä ongelmia. Viereisellä penkki rivillä istuva vanhempi herrasmies söi ateriansa ja leipänsä normaaliin tapaan ja jäljelle jäi oivariin-voi nappi. Eihän mitään voi haaskata, joten mies söi voi napin jälkiruoaksi, siis Fazerin sinisen suklaapatukan päälle, ja nyökytteli vieruskavereilleen päätä ja totesi ”Oishii,  Oishii” herkullista. Kylläpä hekin varmaan naureskelevat samalla tavoin meidän länsimaalaisten touhuillemme.

Välilasku oli Nagoyassa ja odottelua oli vajaa kolme tuntia. Tässä ajassa piti selvitä, passintarkastuksesta ja tullista. Kaikilta ulkomaalaisilta Japaniin tulijoilta otetaan sormenjäljet ja kuvataan, haluavat varmaan kehittää paikallista parturikulttuuria ja länsimaisista hiustyyleistä mallikampauksia? Ruumassa olleista matkailaukuista täytyi huolehtia itse, että ne siirtyvät myös jatkolennolle. Ei ollut hankalaa ja sen verran englantia virkailijat puhuivat, että se meni ongelmitta.

Kone saapui Sapporoon noin 30 min. myöhässä täällä riehuneen Taifuunin takia. Lentokentällä minua oli vastassa Koenin-koulun Kv-vastaava Mr. Shimasi. Jonka kanssa hurautimme Sapporoon jonne kesti autolla noin 45 min. Japani on laaja maa, sillä Nagoyssa oli lämpötila + 20 ja Sapporossa satoi lunta ja oli + 1 aste lämmintä. Olimme noin klo 16 aikoihin koululla jossa minulle esiteltiin koulu ja opettajat ja apuopettajat. Samalla sain huoneeni koulun lähellä olevasta Hostellista ja tapasin suomalaiset vaihto-opiskelijat Jonin ja Jennan. Mukavia nuoria molemmat ja ovat viihtyneet hyvin täällä. On mukavaa, kun joku tuntee jo paikat ja käytänteet tämä on kyllä helpottanut minun olemistani täällä.

Klo 18 aikoihin lähdimmekin sitten koulun omistajan Mrs. Shisukon, Mr. Shimasin sekä Jonin ja Jennan kanssa nauttimaan kunnon japanilaista päivällistä läheiseen Sashimi-ravintolaan. Vuorokauden matkaa tehneenä meinasi tulla jo vähän matkaväsymystä, mutta mukava seura ja kunnon ruoka piristivät  kummasti! Oikein onnistunut ja maukas illallinen ja maha tuli täyteen! Totesimme seuraavana päivänä Jonin ja Jennan kanssa, että edellisen illan ruokailusta ei kenellekkän meistä tullut tukalaa oloa, vaikka maha oli täysi. Suomessa jos menee ravintolaan ja syö mahansa täyteen, niin ähkyhän siinä tulee! Täällä aterialla on sopivassa suhtessa kasviksia ja kalaa ja kastikeet ja kypsennysmentelmät eivät ole niin raskaita.